måndag 21 februari 2011

MINNEN FRÅN FÖRR - Ismete – Ett fiskesätt för de större gäddorna i ett vatten.

I samband med skrivandet av min artikel Ismete efter gädda håller jag på att gå igenom mina fiskedagböcker. I dessa böcker finner jag mycket av den information som kan tänkas behövas. Något som slog mig är hur effektivt ismete kan vara om man siktar på de större gäddorna i ett vatten. Så nu tänker jag bege mig ett antal år tillbaka i historien då jag började med mitt isfiske efter gädda, under 90-talet var det angeldon som gällde som under 2000-talet blev utbytta till ismetespön.

Under 90-talet hade jag ännu inte börjat med ismete men däremot fiskade vi med angeldon. Jag och min på den tiden trogne fiskepolare Mikael hade hört att det skulle finnas fina gäddor i några småvatten som nu skulle testas. Första passet i det ena vattnet gav 3 gäddor var av den största på 4,5 kilo. Premiären i det andra vattnet gav oss 5 gäddor då den största vägde hela 6050 gram vilket var en riktigt fin gädda för oss på den tiden. Den högg i skymningen just när vi skulle ta upp våra beten. Vi förstod att den var rätt stor men jag minns våran reaktion när jag drog upp den genom hålet med ett gälgrepp. Fisken hade en rätt stor skalle men sedan var det som om den aldrig ville ta slut, den var lång 105 cm men tyvärr väldigt smal vilket syns på bilden här nedan.

1995- Slimmad 105 centimeters pike (k)

Slimmad gädda tillsammans med två ynglingar.

Åren efter blev det av naturliga skäl att vi fiskade en del i dessa två vatten sommartid och visst fick vi gäddor men inga större. Sommaren 2005 gjorde jag några seriösare fiskepass där under sommaren vilket gick bättre än tidigare med gäddor på 6,1 kg samt 4,1 kg. Om man ser till helheten har jag fått klart mer gäddor i dessa vatten sommartid på spinnfiske än vad jag fått vintertid men vad det gäller storleken på gäddorna är skillnaden markant. Medelvikten på vintergäddorna ligger nog nära 3 kilo medan sommargäddorna ligger på ca 1,5 kilo. Även antalet gäddor över 4 kilo vinner vintergäddorna med 3-2 trots att jag lagt fler fiskepass sommartid. Hade jag idag ismetat i dessa vatten med den erfarenhet man skaffat sig sedan dess hade resultatet förmodligen blivit klart bättre. Men hur som helst råder det inget tvivel om att ismete eller då i detta fall angelfiske är en grymt effektiv fiskemetod då det gäller de större gäddorna i småvatten.

1 meter gädda (k)

Här den största spinngäddan från dessa småvatten. En fisk på närmare metern. Historien kring denna gädda är så bra att jag får återkomma med den vid ett senare tillfälle.

I två andra sjöar på ca 150 hektar vardera har jag fiskat en hel del från båt genom åren, framförallt under ungdomsåren. På den tiden var man långt ifrån en duktig fiskare men dock väldigt ihärdig. Jag och mina kompisar fiskade som sagt en hel del i dessa sjöar men vi fick aldrig några större gäddor än upp till dryga 3 kilo. Inte heller hörde man om några monster utan de största gäddorna som togs i sjöarna vägde runt 5 kilo och fastnade oftast i mjärden. Nu i efterhand har jag insett att dessa sjöar tyvärr inte producerar speciellt stora gäddor men istället är det väldigt gott om mindre gäddor.

Hur som helst blev dessa sjöar platserna jag började ismeta på. Det hade nu gått flera år sedan jag fiskade där så utmaningen var att se hur stora gäddor man kunde tänkas få. Att jag skulle ta någon riktig storgädda kändes inte alls rimligt då jag känner de som bott nära sjöarna och fiskat där i årtal. I den ena sjön blev det 3-4 pass under några år. På sommaren hade vi aldrig fått en gädda över 2 kilo, ett snipornas vatten utan dess like. Ismetet gav antalsmässigt rätt bra men bara smått och ingen över 2 kilo tills jag under mitt sista fiskepass i sjön fick ett bättre hugg på grunt vatten. Gäddan vägde 5,5 kilo och nu var målet nått och vattnet glömt.

5,5 kg - 92 cm (k)

Ovanligt välgödd fisk för detta vatten. Att den ligger på isen är givetvis inte det optimala (skulle ej ske idag) men fiskdagboken säger att det var 8 grader varmt och mer slask än kallsnö vilket betyder att den knappast tog skada.

I den andra sjön fiskade jag mest ute på ett grund där det sluttar rätt brant ner mot 6-7 meter. Under min första ismetesäsong var detta ställe glödhett och gav mig flertalet gäddor mellan 3-4 kilo. Tyvärr ingen större än så men det kom året efter då vi fiskade vid en annan plats i sjön.

Denna dag fiskade jag med två kompisar, ett brödrapar som stundtals fiskat en del men som nu hamnat i en djup fiskedvala. Förutom Anders och Fredrik hade vi med oss en yngling, Anton som nu skulle få sin första gädda. Fisket gick segt och medans vi hade ute spöna så pimplade vi. Jag började borra nya hål men det gick segt så blev att jag satte ett av spöna i ett litet pimpelhål. Just i detta hål “typiskt nog” kom dagens enda hugg och jag var först framme så jag drog till med ett mothugg och räckte över spöet till Anton. Grabben stod där sedan med böjt spö allt medan gäddan tog lina som fick slirbromsen att jobba. Det tog ett tag innan vi insåg att gäddan nog var lite större. Givetvis var gäddans skalle större än hålet så nu blev det problem. Efter ett utmärkt team-jobb med några nya hål i bredd så fick vi tillslut upp gäddan. Den vägde prick 6 kilo och var 98 centimeter lång.

Fredde med brax (k)

Tyvärr ingen bild på gäddan men väl av bröderna Sundström och en braxen som Fredrik lyckats fångat.

Vinterfiske v.s Sommarfiske 3-1

Vatten 1 (ca 10 hektar) Sommar - 4100 g Vinter - 6050 g

Vatten 2 (ca 25 hektar) Sommar6100 g Vinter – 4500g

Vatten 3 (ca 150 hektar) Sommar – ca 3 kilo Vinter6000g

Vatten 4 (ca 150 hektar) Sommar – ca 2 kilo Vinter5500g

Kul med alla dessa minnen som får fiskesuget att höjas ett par snäpp. Hoppas nu bara på lite tur med vädret så man får komma ut på isarna och försöka bända upp något stort. Ha det så gott alla ni läsare och om du inte börjat fiska gädda från isen så är det dags att börja nu…

5 kommentarer:

  1. Vilken läsning om svunna tider...hoppas man tar sig ur dvalan...den äldre brodern

    SvaraRadera
  2. Ja de hoppas jag också, comeback 2011?

    SvaraRadera
  3. Anders Sundström3 mars 2011 kl. 18:48

    Kan bara meddela att comeback närmar sig med stormsteg. Denna läsning gör att den kommer närmare. Kan för övrigt även meddela att Anton förra sommaren fiskade i snitt 3-4 dagar per vecka!

    /Anders

    SvaraRadera
  4. Låter lovande Anders! Till sommaren får vi planera någon fisketripp tillsammans. Ni får redan nu börja fundera vilket typ av fiske och vilka arter som lockar mest så får vi se vad det kan bli.

    SvaraRadera
  5. Anders Sundström22 mars 2011 kl. 09:44

    Japp, det ska vi göra!

    /Anders

    SvaraRadera