lördag 21 april 2012

Ny bok - Född fiskare

Olof Johansson är nog för många sportfiskare både ett välkänt och aktat namn. Nu på ålderns höst har han skrivit en bok om hans liv som fiskare. Boken har nyligen kommit ut på marknaden och det var med stor spänning jag tog mig an den. Här kan ni läsa hela min recension av boken…

Några bitar ur boken

Boken består av en blandning av allt ifrån Olofs egna bravader med spöet till historiska skildringar om hur fisket sett ut och förändrats med tiden samt hur vi människor i många fall förstört för oss själva. Det värsta i den kråksången är att vi svenskar tillhör de länder som är och har varit sämst att bevara våra resurser. Så det är bara att konstatera det som Olof antyder i boken, att det var bättre förr.

Det kanske tydligaste och sorgligaste exemplet finner vi i kust och havsfisket på västkusten där bestånden inte bara har försämrats utan totalt kvaddads på flera håll. Olof var lyckligt lottad i det fallet att hann vara med om den gamla goda tiden men samtidigt kan det inte ha varit lätt för honom att se hur fisket sakta men säkert tynade bort.

Ett annat stort miljöproblem som vi faktiskt tog på allvar och satte in kraftfulla återgärder åt var försurningen som dock hann ta död på flera fiskebestånd innan man begrep vad det var frågan om. Ett kapitel i boken handlar om detta ämne.

Olofs två största intressen vad det gäller själva fiskandet är havsfiske samt flugfiske. I boken tas vi läsare med på flera intressanta ställen runt om i världen, på såväl fiske efter havets som älvarnas olika högvilt. Laxfisket i de svenska åarna på västkusten samt Norge får också sin plats i boken. De kanske mest spännande i hela boken var att läsa om Olof och hans kompisars tuffa kamper mot den blåfenade tonfisken. Samtidigt känns det tragiskt att veta att det snart förmodligen inte simmar några sådana fiskar längre på vår planet.

I boken får vi också ta del av sportfiskets utveckling vad det gäller både redskap och vår syn att se på det hela. I vissa fall tror man knappt att det är sant då man läser hur många av de som satt i styrelser och förbund resonerade i mångt och mycket. Men som tur var tvättades mycket av detta bort med tiden och snart var sportfisket inte längre bara något för överklassen och flugfiskare. Nya arter och metoder lyftes fram och detta har vi faktiskt mycket att tacka just Olof Johansson för. 1974 var han med och grundade Fiskejournalen som verkligen blev den nya moderna sporfisketidningen vi behövde i Sverige.

Omdöme

Många av de alltför få svenska fiskeböcker som finns ute i handeln är i mina ögon rätt tråkiga på det sättet att de följer ungefär samma mönster. Denna bok var däremot glädjande nog ett undantag och jag tror herr Johansson tänkt till en del innan han skrev boken.

Det som tilltalar mig mest är nog själva helheten i boken. Den ger likväl spännande läsning då man får ta del av fisketurer varvat med intressanta iakttagelser från tiden då sportfisket växer fram i landet och allt vad det innebär. Känslan som man får är att mycket av det som skrivs gör författaren just i det avseendet för att föra fram ett budskap till läsarna, samtidigt är Olof inte rädd för att skriva vad han tycker och detta ger ytterligare en bild av trovärdighet över det hela.

Förutom bokens bredd och innehåll så är den rätt mastig med sina 270 sidor vilket gör att läsaren får valuta för sina pengar. Att jag gillar boken har ni nog redan förstått men jag vill ändå slutligen säga att ni som är genuint sportfiske intresserade har här en bok som definitivt har sin plats i bokhyllan.

Boken finns att köpa genom bokförlaget isaberg och kostar 222 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar